Dulce ca sarea în bucate – asta ar putea spune, la prima vedere, un necunoscător despre orașul Rupea. Intrând în componența județului Brașov, localitatea prezintă în subsol un masiv de sare, de aici reieșind și tradiția exploatării acesteia, obicei și sursă de venit pentru marea majoritate a locuitorilor zonei și în prezent. Însă, nu doar pentru export – ci pentru toate tipurile. Localnicii sunt cunoscuți drept consumatori înrăiți de sare, mai ales în gospodării.
Dacă privim puțin în trecut, încă din luna decembrie a anului 1989, un val de sași din Rupea au părăsit țara noastră fugând în Germania. Ei bine, istoria orașului Rupea este destul de tumultuoasă, dat fiind faptul că i-au călcat pragul numeroase persoane și colonii. Printre acestea, putem aminti cu ușurință dacii, sub care orașul se prezenta drept „Rumidava”, până când și-au făcut apariția romanii – schimbându-i imediat numele în „Rupes” (stâncă).
Unul dintre cele mai impozante obiective turistice ademenitoare pentru orașul Rupea este Cetatea Rupea – aceasta se găsește în vârful Dealului Cohalmului, situată strategic datorită abilității de a vedea orice punct din regiune fără mari probleme. O serie de prădători au fost, în acest fel, zăriți și anihilați din mers. Construcția cetății s-a finalizat în secolul al XVII-lea, urmând ca de atunci să reprezinte un refugiu pentru toți oamenii aflați în localitățile din zonă.
Din punct de vedere tehnic și logistic, această cetate este extrem de bine gândită arhitectural. Aceasta prezintă o serie de curtine ce ansamblează 4 incinte, turnuri poligonale pe fiecare dintre ele și felurite porți interioare cu rol de protecție.
De asemenea, orașul Rupea este sediul Bisericii Evanghelico-Lutherane ce datează încă din secolul al XIV-lea, primul moment în care s-a pus prima cărămidă. Fortificarea acesteia a durat nici mai mult, nici mai puțin de două secole – astăzi, orice turist își poate bucura privirea cu picturi murale realizate sub var și de un echilibru interior demn de a fi preluat și reluat, la nesfârșit.
Dacă vrei să ai parte de o lecție de istorie desăvârșită, orașul Rupea este alegerea perfectă. Cumulul transilvănean implică și această localitate, arhicunoscută pentru perioadele grele, prădători și încercări nenumărate de cucerire a cetății strategic ridicate. Acesta nu este doar un prilej de liniște, cât și o modalitate de a înțelege dincolo de cuvintele scrise de istorici – de a parcurge acele zone, pline de istorie, tradiție și aspecte nemuritoare ce conferă un peisaj de vis. O dată ajuns aici, vei simți că decizia nu a fost deloc una rea!