Fiind unul dintre cele două monumente pentru care localitatea Sinaia este extrem de renumită la nivel național și, pe de altă parte, internațional, Castelul Pelișor întruchipează rezultatul dorințelor regelui Carol I, drept o reședință de vară a moștenitorilor principali, principii Ferdinand și Maria.
Perioada de construcție a variat, fiind necesari doar trei ani pentru a fi ridicat un asemenea imperiu. Din 1899 și până în anul 1902, masiva fortificație cu sistem structural din lemn și decorat cu ajutorul ochiului critic al artistului vienez Bernhardt Ludwig, s-a transformat într-un spațiu rezidențial, destinat perioadei de vară. Din anul 1903, cei doi principi moștenitori au primit mână liberă pentru a se bucura de spațiul care le-a fost destinat.
În comparație cu renumitul Castel Peleș, Castelul Pelișor se rezumă la doar 99 de încăperi, față de 160 existente în palatul aflat în imediata apropiere. Fiind o personalitate invincibilă, regina Maria și-a impus amprenta și l-a decorat după bunul ei gust – și, trebuie admis, frumusețea și bunul gust regăsite în Castel sunt inegalabile.
Din punct de vedere structural, Castelul Pelișor are o serie de încăperi extrem de frumoase și interesante. Cele mai remarcabile sunt, în ordine aleatoare, Holul de onoare, Biroul regelui Gerdinand, Dormitorul de aur, Biroul reginei Maria și Camera de aur.
În ceea ce privește Biroul reginei Maria, aici era locul în care aceasta se refugia pentru a-și pune gândurile în ordine și a decide care este cea mai bună mișcare strategică pe care trebuie să o facă. Astfel, crinul și crucea gamată, cele două simboluri caracteristice personalității sale puternice, sunt regăsite de-a lungul acestei încăperi.
Pe de altă parte, o altă încăpere extraordinară este Camera de aur – un loc tăcut, în care pereții sunt din stuc aurit și sunt accesorizați cu ajutorul unor frunze de ciulini. La fel ca și această cameră, tot Castelul Pelișor este atribuit motivelor dragi ale reginei, alături de elemente aurite și inegalabile. În ceea ce privește mobilierul, cea mai mare parte din elementele componente au fost manufacturate în cadrul fabricilor, de pe atunci, din Sinaia, în urma unor comenzi speciale și cu caracter unic.
Adițional, Castelul Pelișor are incorporată o serie de colecții de artă de o însemnătate remarcabilă. Din fericire, nu a fost furat nimic în perioada comunistă, motiv pentru care toate construcțiile de mobilier și cele artistice sunt menținute în cea mai bună formă, exprimând dorința incontestabilă a reginei Maria de a dăinui peste ani.