Bistrița

Transilvania este plină de orașe și zone cu o priveliște incredibilă – și chiar cu oameni care te așteaptă cu brațele deschise. Dacă satele sunt prea mici și mult prea uzuale pentru unii, orașele au cu totul o altă poveste – zona urbană a României, cu precădere a Transilvaniei, se răsfrânge și asupra municipiului Bistrița. Acesta, recunoscut și ca reședința județului Bistrița-Năsăud, deține  un număr de 75,056 locuitori (conform datelor statistice regăsite la finele anului 2011).

Cu toate acestea, orașul nu a fost întotdeauna rupt de realitate și de pericole – în perioada 1241 – 1242, localitatea a fost luată cu asalt de o invazie mongolă, fapt care a adus atingeri unei întinse părți regăsite în cadrul regatului ungar. Greutățile pentru orașul Bistrița au fost cu atât mai mari, cu cât multe orașe obișnuiau să fie dezvoltate economic, financiar, industrial și din multe alte puncte de vedere înainte ca un eveniment de acest fel să aibă loc.

În zilele noastre, orașul Bistrița deține un număr impresionant de monumente de arhitectură care merită vizitate, cel puțin o dată în viață. Printre acestea, la ora actuală Cetatea Bistriței este ținută în foarte bune condiții, fiind ridicată undeva între secolele al XV-lea și al XVI-lea. Pe de altă parte, renumitul Sugălete adăpostește un complex format din 13 clădiri specifice secolelor al XV-lea și al XVI-lea, în stil renascentist. Adițional, întâlnim Casa Argintarului și cel al lui Ion Zidaru, totdată fiind cea mai veche clădire din Bistrița. Palatul Culturii este și astăzi viziat de un număr mare de turiști, dornici să pășească pe urmele celor care au trăit cu mult timp în urmă, pe aceste zone.

Pe tărâmurile transilvănene, religia a jucat, dintotdeauna, un rol extrem de important. Așa se face că orașul Bistrița este casă a mai multor lăcașe de cult, în special a Bisericii Evanghelice (ridicată în secolul al XIV-lea cu puternice accente ale stilului gotic, desfășurate pe o înălțime de 75 de metri), Bisericii „Intrarea în Bireserică a Maicii Domnului (ridicată în stil gotic și expusă public din secolul al XIX-lea, cu substrat greco-catolic și influențe cisterciene), Biserica Romano-Catolică și Sinagoga. Pe scurt, fiecare grup de oameni care au poposit și năvălit asupra orașului și-a pus amprenta, asigurându-se că arealul lor va fi puternic delimitat.

Pe de altă parte, dacă vei ajunge în Bistrița, este imperios necesar să te oprești la Galeria Arcade 24, muzeele caracteristice și la obiectivele memoriale. Astfel, doar astfel, vei putea să iei din ritmul acestui majestic oraș transilvănean.

Galerie Foto