La doar câțiva kilometri în cadrul județului Brașov, cetatea Feldioara se află localizată în comuna cu același nume. Fiind ridicată pe pământ ardelenesc, această frumusețe răpitoare există și rezistă, încă de când a fost construită – respectiv secolul al XIII-lea.
De-a lungul timpului, cetatea Feldioara a fost sursa unui amplu proces de dezbateri, din care a reieșit, cu date clare, faptul că cei care au ridicat-o au fost cavalerii teutoni aflați în Transilvania. În momentul de față, cu toate că timpul a trecut, cetatea Feldioara este încadrată drept monument istoric, însă într-un stadiu deplorabil. De câțiva ani, ruinele așteaptă să fie restaurate și puse laolaltă, pentru a atrage, astfel, din ce în ce mai mulți turiști dornici să îi cunoască istoria.
Pentru o mai bună localizare, este imperios necesar să oferim mai multe detalii. Astfel, satul Feldioara se află situat la doar 17 kilometri în partea de nord a orașului Brașov – în jur de jumătate de oră cu mașina. La început, e posibil să consideri că, fiind o ruină, acest lucru nu merită osteneala – cu toate acestea, fii gata să afli mai multe despre această formidabilă cetate!
De bine de rău, se consideră că acest teritoriu a fost locuit de foarte mult timp, încă din perioada neolitică. Acest fapt se datorează siturilor de ceramică, obiectelor grațioase din aur sau chiar a tezaurului, format dintr-un număr de 21 de monede, toate romane.
Cu toate acestea, cetatea Feldioara are nenumărate denumiri, în funcție de limbă. Astfel, tradusă în limba maghiară, aceasta este Cetatea de Pământ, pe când în germană se traduce Cetatea Mariei. Nimic mai ușor, nimic mai greu. Dar haideți să ne concentrăm mai mult pe istoria fortificației.
În acest fel, cavalerii teutoni, în urma acordului primit de la Andrei al II-lea, au reușit să se desfășoare în cadrul acestei zone, cu scopul exclusiv de a apăra aria în caz de necesitate. Principalii dușmani ai acestora erau cumanii. Chiar dacă teutonii și-au făcut treaba așa cum au putut, în anul 1430 cetatea Feldioara a fost nimicită de turci și, de asemenea, în urma campaniei lui Vlad Țepeș din 1457. Localnicii au reușit, în mare parte, să restituie și să ridice cetatea din aspectele rămase, însă nimic nu a putut fi exact la fel cum era. Cu toate acestea, ar fi mare păcat ca, în cazul în care te afli în Brașov, să nu dai o fugă până la Feldioara pentru a te bucura de aerul curat și de priveliștea superbă.