Vâlcele

Conform recensământului din anul 2011, comuna Vâlcele din județul Covasna număra 4.292 locuitori. Interesant sau nu, ceea ce aduce această localitate pe primele liste este chiar numărul în creștere, întrucât 9 ani mai devreme, aici erau 3.698 de persoane – o creștere cu adevărat constantă.

Însă satul Vâlcele nu este recunoscut doar pentru acest lucru – de mai bine de 3 ani, acesta este casa unuia dintre cele mai renumite centre balneoclimaterice din țara noastră. Astfel, în anul 2014, a avut loc deschiderea oficială (sau, cum o numim noi, redeschiderea acestuia). De bine, de rău, comuna Vâlcele obișnuia să fie o stațiune extrem de vizitată în timpul cele de-a doua parte a secolului al XIX-lea (de la 1850 încolo), datorită puterilor benefice ale apelor medicinale. De atunci și până în 2014, însă, lucrurile nu au mai fost sortite a fi în avantajul turismului.

Cu toate acestea, în zilele noastre, satul Vâlcele se bucură de un număr nestrămutat de persoane care îl vizitează și îi încearcă apele benefice – astfel, datorită dotărilor, stațiunea atrage mii de ochi și turiști care vor să se bucure de puterile acesteia. Printre aceste elemente, se numără o piscină imensă, un număr mare de băi care dețin apă minerală, saună de orice tip iar, dacă te întrebi unde te poți schimba, îți spun că din loc în loc găsești un vestiar liber. În cazul în care uneori te plictisești de dotările expuse sau, pe de altă parte, ai chef de mai multă adrenalină, te vei putea bucura de o sală cu aparatură de tip fitness și chiar de o masă de biliard!

Principalele afecțiuni pe care apa mirifică de la Vâlcele le tratează sunt cele de piele sau chiar pentru cele care aduc atingeri aparatului digestiv. Din ultimele feedback-uri, aparent ar avea beneficii și pentru cancer sau chiar paralizie. Chiar și așa, există un număr crescut de contraindicații pe care orice persoană ajunsă la Vâlcele ar trebui să îl ia în calcul, printre care se numără hipertensiunea arterială, stările febrile, anumite boli dermatologice, prezentarea la apele benefice înainte de 6 luni de la un infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Adițional, gravidelor le este interzisă intrarea în zonă.

În Vâlcele, există și alte atracții turistice – nu e neapărată nevoie să mergi la acest centru. Astfel, construcții precum Biserica Ortodoxă din secolul al XIX-lea, rezervația naturală Ciucaș-Vitel sau Casa Parohială din secolul al XIX-lea sunt doar câteva nume pe care ar fi bine să le treci pe lista ta!

 

Galerie Foto