Se spune că o zi petrecută în mijlocul munților și a naturii îți dă energie pentru întreg anul, iar acest sentiment nu poți să nu îl simți imediat ce intri pe traseul Transalpina. Șoseaua care străbate Munții Parâng de la un capăt la altul te aduce uneori la altitudini de peste 2.100 de metri, dar fiecare serpentină pe care o depășești pentru a străbate acest peisaj îți justifică tot mai mult de ce acestui drum îi se mai spune și „Poteca Dracului”
Excursia pe Transalpina poate fi începută fie de la capătul dinspre Sebeș, județul Alba, fie de la Novaci, județul Gorj. Oricum ar fi, important este ca drumul să fie început la primele ore ale dimineții. Traseul este dificil, astfel că șoferul trebuie să fie cât mai vigilent deoarece durata medie de parcurgere a traseului de 148 de kilometri este de aproximativ trei ore.
Pornim la drum dinspre Sebeș dar facem o primă oprire la Jina. Satul se află la 900 de metri altitudine iar aici vedem un muzeu etnografic impresionant amenajat în casa familiei Morariu (http://www.turistintransilvania.com/muzeul-etnografic-al-familiei-morariu-de-la-jina-749/). Deși ne-ar plăcea să stăm mai mult drumul este lung și plecă mai departe. Ajungem la Șugag iar în fața noastră începe să se arate drumul ce urcă spre paradisul din Carpații Medidionali. Barajul Tau și barajul Oasa ne așteaptă cu priveliști impresionate. În zona barajului Oasa sunt mai multe puncte ce merită vizitate: Luncile Prigoanei și Șureanu sau Valea Frumoasă.
După alți 60 de kilometri în care Transalpina ne arată de ce îi se mai spune și Drumul Regelui ajungem la Obârșia Lotrului. Începem să ne pierdem semnalul de la telefon iar drumul devine din ce în ce mai abrupt. Imaginile munților ni se întipăresc însă în minte și nu putem decât să ne uitam tăcuți la raiul în care am ajuns. Plecăm mai departe spre Novaci, iar serpentinele încep să se înghesuie una într-alta. Ajungem la Pasul Urdele, de lângă Rânca, punctul cel mai înalt de pe Transalpina. Lumea văzută de la 2.145 de metri este cu totul alta. Pe o distanță de câțiva kilometri se aștern doar vârfurile munților, păduri, ape și pe alocuri câte o stândă de ori. Nu mai vrem să plecăm, dar ne continuăm drumul spre Novaci, unde Drumul Regal se încheie.