Situat în județul Sibiu, Golul Alpin din Munții Făgăraș reprezintă una dintre frumoasele arii de interes național, protejată și foarte bine întreținută. Cu toate că acest proces nu este datorat oamenilor ci naturii în sine, peisajele sunt realmente încântătoare și, din când în când, ne ajută să realizăm care sunt cele mai importante lucruri în viață.
Pentru o mai bună poziționare geografică, este important de subliniat locația exactă a Golului Alpin din Munții Făgăraș, respectiv la granița cu județul Vâlcea, Argeș (în partea sudică) și cu județul Brașov (în partea estică).
Odată cu aprobarea Legii nr. 5 din 6 martie 2000, Golul Alpin din Munții Făgăraș a intrat în categoria ariilor protejate din România. Datorită celor aproximativ 7.000 de hectare, această zonă se întinde deasupra Vârfului Podragu (deținând o înălțime de aproximativ 2.482 metri), alături de Vârful Suru (cu înălțimea de 2.281 metri). Întreaga rezervație dispune de numeroase lacuri, printre care le amintim pe cele glaciale, respectiv: Lacurile Bâlea, Avrig, Doamnei, Podragu, Călțun și Podrăgel.
Întreaga rezervație s-a construit cu un scop foarte bine delimitat, respectiv acela de a crește protecția, securitatea și de a menține flora și fauna sălbatică, tipică și caracteristică Munților Făgăraș. Adițional, această zonă montană face parte din lanțul carpatic Meridional.
Din punct de vedere al florei, aceasta cuprinde numeroase specii de fag, mesteacăn, salcie căprească, plop tremurător, molid, pin, tisă, zâmbru, zadă, ienupăr și afin. Pe lângă acestea, există multe altele care sunt fie descoperite, fie așteaptă să fie documentate mai îndeaproape.
Pe de altă parte, din punct de vedere al faunei, există numeroase specii de animale extrem de interesante și protejate, unele fiind regăsite pe lista roșie marca IUCN. Spre exemplu, ursul brun, cerbul, lupul cenușiu, vulpea, mistrețul, veverița și râsul carpatin sunt doar câteva dintre exemplarele recunoscute la nivel național.
Golul Alpin din Munții Făgăraș este recunoscut și pentru numeroaselor monumente și atracții turistice. Dintre acestea, amintim lăcașul de cult Biserica „Adormirea Maicii Domnului” regăsită în satul Arpașu de Sus, ridicată în anul 1791. La momentul actual, aceasta este încadrată în rândul monumentelor istorice, alături de Biserica „Duminica Floriilor” (Avrig) și Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (Arpașu de Sus). Adițional, fortificat în perioada anilor 1270-1280, castelul Brukenthal din Avrig este o binecunoscută construcție care se regăsește în acest Gol Alpin al Munților Făgăraș. La finalul listei, fără însă a știrbi în vreun fel importanța, casa memorială „Gheorghe Lazăr” din Avrig datează încă din secolul al XIX-lea, fiind o fortificație de real interes atât istoric, cât și estetic.