Castelul Lazar, de la epoca de glorie la decadere

Castelul Lazar, construit de familia cu acelaşi nume, este o construcţie de tip romanic, renascentist şi gotic în același timp, situat în comuna Lăzarea, județul Harghita. În locul în care este situat castel actual, exista în secolul 16 un conac medieval care a fost demolat parţial de către Ștefan al IV-lea Lazar. Corp de clădirii cel mai vechi datează din 1532, restul fiind adăugate între 1631-1632. Încă de la început s-a dorit construirea un ansamblu bastionar imens și unic în Transilvania cu un rol important în Principat.

În castelul Lazar şi-a petrecut între anii 1590-1594 copilăria una din cele mai importante personalităţi transilvane, principele Bethlen Gábor. În aşa zisa “carcera cu coase”, o cladire din mijlocul curţii,  erau deţinuţi, în epoca de glorie a castelului, participanţii la răscoalele populare.

Castelul familiei Lázár a fost incendiat și devastat de către Habsburgi între 1706-1707, iar cel mai afectat corp a fost cel rezidențial. Zidurile din centru s-au prăbușit și doar cele estice au mai rămas intacte. După ce familia Lazar a redobândit încrederea casei imperiale, Francisc IV l-a numit în 1742 jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin. După această numire, familia şi-a mutat reședința din nou la Lăzarea. Aici au ridicat în 1742 un nou corp în stil baroc numit „Casa Doamnei”. Mai târziu, după 6 ani, castelul a fost din nou incendiat și după aceasta nu au mai existat reconstrucții.

Castelul a fost împărțit în anul 1773 între cei trei membri ai familiei, dar a fost locuit doar de o mică parte. Cele mai importante renovări a cetăţii Lázár au fost făcute între 1963-1982, iar în urma acestora s-a consolidat și reconstruit bastionul Roșu, bastionul ciunt, temnița, corpul porții și fațada sudică, “Sala cavalerilor” precum și picturi din 1532.

Castelul Lázár este administrat în prezent de Centrul Județean de Creație, însă trăiesc și urmași ai familiei Lázár care îl pot revendică.

Galerie Foto
Video