Cetatea Ardud

Datând încă din 1481, misterioasa poveste a cetății Ardud așteaptă să fie deslușită de un bărbat adevărat. Cum, nu știi ce se spune despre vorba? Ei bine, cu siguranță azi vei cunoaște legenda! Construită de legendarul Bartolomeu Dragffy, voievod al Transilvaniei, a intrat peste 200 de ani în posesia principelui Francisc Rakoczi al II-lea, principalul actor al poveștirii de azi.

Cetatea Ardud este situată în județul Satu Mare, iar dacă se întâmplă să circuli pe E81, chiar nu ai motive pentru care să nu oprești la inefabila fortificație. Se spune că aceasta a fost construită cu scop de apărare, dat fiind și fundamentul pe care e clădită. De asemenea, dacă din cetate nu s-a mai păstrat mare lucru, ne-am putea întreba și, totodată, aduce în discuție, o idee cum că cetatea Ardud ar fi fost construită de Bartolomeu Dragffy chiar pe locul unei vechi cetăți dacice. Totuși, nu asta e legenda care merită discutată…

Faimoasa cetate Ardud prinde contur prin intermediul legendei ce o înconjoară încă din răstimpuri. Astfel, sufletul viu al fortificației este menținut de povestea fetei legendarului Bartolomeu Dragffy, Vilma, cea care ar fi fost sedusă de nimeni altul decât un ofițer al armatei austriece, respectiv un ofițer al armatei dușmane. Într-o sinceritate deplină și drept dovadă a iubirii pure pe care aceasta i-o purta, Vilma i-a spus secretul cetății – faptul că sub cetate exista o pivniță cu 3 ieșiri, menită a le folosi apărătorilor în cazul în care cetatea ar fi fost atacată. Un atac surpriză venit din acest loc deloc prevăzut ar fi echivalat unui avantaj masiv în caz de atac sau chiar război.

Realizând gravitatea faptei sale, Vilma fuge de îndată la tatăl său recunoscându-și fapta, care reușește să fugă înainte ca austriecii să pună mâna pe ei. Din păcate pentru fată, furia tatălui se dezlănțuie și acesta o blesteamă pe loc, fantoma sa fiind prizonieră în subsoluri până în momentul în care un bărbat curajos va veni și va săruta această fantomă de 3 ori, fără a se uita înapoi. În caz contrar, dacă se uita înapoi, bărbatul devenea stană de piatră. Continuarea legendei spune că, de fapt, de-a lungul timpului au fost numeroși flăcăi ce au încercat să dezlege blestemul fetei, dar niciunul nu s-a întors din subsoluri odată ajuns acolo. Adevărată sau nu, legenda este încă prezentă și face deliciul oricărui turist doritor să afle mai multe despre puterile marilor domnitori ai Transilvaniei.

Galerie Foto