Legenda bijuteriilor lui Mihai Viteazu ascunse in castelul de la Buia

La Buia, un sat aflat la mijlocul drumului dintre Mediaș și Sibiu, o legendă veche de câteva sute de ani dăinuie și astăzi. Se spune că în castelul construit în secolul XIV pe un deal, voievodul Țării Românești, Mihai Viteazu ar fi ascuns bijuterii de aur care ar îmbogății pe cel care le va găsi.

Istoria castelului începe în 1324, atunci când întreg ținutul de la Buia aparținea comiților de Calvasar, una dintre cele mai bogate familii nobiliare. Castelul dispunea de dormitoare, săli de bal, bibliotecă și săli de recreere, toate compuneau unul dintre cele mai frumoase castele din acea perioadă. În secolul XV aici este construită chiar și o capelă despre care oamenii locului vorbesc că aceasta ar avea o legătură subterană cu satul învecinat Mighindoala, legătură care s-ar fi făcut printr-un tunel lung de cinci kilometri.

Comoara ascunsă de Mihai Viteazul

La sfârșitul secolului XVI, castelul și întreg domeniul Buia îi revine lui Mihai Viteazul după ce principele Sigismund Bathory i l-a conferit drept mulțumire pentru lupta împotriva turcilor. Referințele istorice arată că de-a lungul timpului Mihai Viteazul ar fi locuit de mai multe ori la castelul de la Buia. Se spune chiar că în urma bătăliei de la Șelimbăr, Mihai Viteazul și-ar fi petrecut zece zile la castel, timp în care ar fi ascuns într-o piele de bivol mai multe bijuterii pe care le-a ascuns în castel.

Turnul condamnaților la moarte

O altă legendă care circulă încă în zona este cea legată de turnul castelului. Se spune că în acest turn erau aduse persoanele condamnate la moarte. În turn exista chiar o trapă pe care cei condamnați erau obligați să pășească, moment în care aceasta se deschide iar oamenii cădeau în gol pe pământul în care erau fixate țepușe. Lângă turn există și un tei despre care se spune că ar fi fost folosit pe post de spânzurătoare.

Astăzi, din castelul de la Buia se pare că au mai rămas doar legendele și poveștile. Și asta pentru că întregul castel se află într-o stare extrem de avansată de degradare. Acoperișul este căzut pe o parte iar zidurile sunt complet scorojite.

 

Galerie Foto