Legenda bisericii de lemn de la Poiana Sibiului

Una dintre cele mai frumoase biserici din sudul Transilvaniei este fără îndoială Biserica din Deal de la Poiana Sibiului. Construită în 1766, locașul de rugăciune este ridicată în întregime din lemn de brad iar la temelie din piatră. Acoperișul este din șindrilă, iar vremurile care au trecut asupra ei și-au lăsat puternic amprenta, dar într-un mod extrem de spectaculos. Astfel, lemnul îmbătrânit îți dă acea senzație pe care o ai când te întâlnești cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult sau o persoană despre care știi că te va ocroti toată viața.

Construită în formă de corabie, Biserica „Adormirea Măicii Domnului” ascunde sub acoperișul ei obiecte de cult de pe vremea ridicării acesteia: icoane pe lemn și sticlă, dar și câteva cărți religioase din secolui 17 și 18 a căror valoare nu a fost încă estimată.

Una dintre legendele bisericii are și o parte de adevăr în ea. Se spune că în 1916 în Poiana Sibiului au sosit mai multe trupe ale armatelor austro-ungare. Acestea, nemaiavând suficientă muniție și arme de lupte, au topit clopotele bisericii și și-au fabricat noi arme. Numai că, spun oamenii din sat, clopotul bisericii i-a blestemat, iar din acest motiv, luptele ce au urmat au fost pierdute.

Galerie Foto