Legenda Cetății Uriașilor de la Saschiz, Mureș

Legenda Cetății Uriașilor

Una dintre cele mai frumoase legende legate de cetățile transilvănene o găsești la Saschiz, un sat aflat în sudul județului Mureș, atestat documentar încă din 1310. Legendele sale sunt însă mult mai vechi, și, așa cum spuneam, unele dintre cele mai savuroase.

La câțiva kilometri în nordul satului se află o cetate de formă circulară despre care se estimează că a fost construită în anii 2.500 î.Hr – 1.800 î. Hr.: Cetatea Uriașilor. Cetatea se află într-o zonă numită de localnici Volsoc iar dimensiunile ei sunt impresionante mai ales dacă ne gândim la tehnologia folosită în anii ridicării ei. Cercetările arheologice au scos la iveală fragmente de ceramică identificate a fi folosite în civilizația acelor ani și care a mai fost întâlnită și în cazul altor cetăți preistorice de pe teritoriul Transilvaniei.

Legenda Uriașilor este nemijlocit legată de cetatea cu același nume din Saschiz. Se spune că în trecut uriașii erau cei care ocupau cetatea iar aceștia aveau pretenția ca cei care trec pe lângă „casa” lor să păstreze liniștea. Un grup de localnici care nu s-au conformat au fost luați în șurțe cu tot cu alaiul de boi și care ce îl aveau, pentru a-i speria. Apoi i-au eliberat pe localnici pentru ca aceștia să le spună tuturor de pericolul uriașilor.

Dacă ajungeți la Saschiz nu ezitați să îi întrebați pe localnici de legenda uriașilor. Cu siguranță veți primi mai multe variante, dar nu cumva să ratați cetatea medievală săsească ridicată tot aici în secolul XIV-XV și impresionantul Turn cu ceas.

Foto:
http://www.cavalerintaramea.ro
http://nebuloasa.info
http://art-historia.blogspot.com

 

Galerie Foto