Localitatea Turda

Situată în județul Cluj, localitatea Turda este un municipiu ce aparține de regiunea Transilvaniei. În anul 2011, conform recensământului național, aceasta deținea un număr de 43.472 de locuitori, fiind totodată pentru prima oară atestată documentar în anul 1202. Orașul de reședință este Turda, denumire care se suprapune cu numele actualului municipiu.

În trecut, localitatea deținea numele de Turdava. Bineînțeles, aceasta era abia denumirea inițială, urmând ca mai apoi să fie cucerită de romani și transpusă în Potaissa. Pe vremuri, Turda era împărțită în trei distincte (sau comitate), respectiv Turda Veche, Turda Nouă și Oprișani, fiecare regiune cu aspectele sale de interes și de cultură.

Cu referire la oraș în sine, chiar dacă în zilele noastre există Școala Teodor Murășanu, una dintre cele mai renumite din zonă, în antichitate pe acest așezământ exista întocmai prima școală românească din Turda, edificiul pentru care, pentru o bună perioadă de timp, țara noastră a fost îndelung renumită. Adițional, Muzeul de Istorie, alături de Casa de Cultură, Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu”, Colegiul Emil Negruțiu și Colegiile Tehnice „Dr. Ioan Rațiu” și cel situat pe strada Basarabiei sunt puncte de reper și atracții turistice pentru orice vizitator curios să inspire adevăratul aer timpuriu al localității Turda.

În ceea ce privește lăcașurile de cult, printre acestea se numără Biserica Romano-Catolică, Biserica Franciscană din Turda, Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche, Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă, Biserica Reformată-Calvină din Turda-Poiana și multe altele, întrucât orice credincios își poate găsi lăcașul potrivit sufletului și liniștii sale.

Unul dintre cele mai recunoscute obiective memoriale este reprezentat de Cimitirul Eroilor din Cel De-al Doilea Război Mondial, ridicat în anul 1946 și situat în imediata apropiere a Cimitirului Central. În cadrul acestuia, și-au găsit liniștea 384 de eroi, doar 341 recunoscuți și alți 43 fără de știre.

Din localitatea Turda se trag o serie de personalități, care mai de care renumite și cunoscute. Printre acestea, îi amintim pe Eta Boeriu, Pavel Dan, Ioan Rațiu, Teodor Murășanu și istoricul Ioan Russu.

Odată ajuns în Turda, orice turist nu se va plictisi – sunt atât de multe obiective turistice, cu o frumusețe ademenitoare și aparte, pentru care e de dorit să ajungi cel puțin o dată în viață pe aceste meleaguri. Adițional, orice ai face, din loc în loc găsești vreo biserică sau vreo casă parohială în interiorul cărora să intri sau doar să te bucuri de frumusețea și aspectul lor impozant. Nu e de mirare de ce localitatea Turda este, astăzi, atât de renumită.

Galerie Foto