Mediaş. Cetatea francmasonilor

Ochi

Cetatea Mediaşului, atestata documentar în 1267, este una dintre cele mai misterioase construcţii din Transilvania şi România. Localnicii burgului povestesc despre ochii care te privesc de pe ziduri sau din acoperişuri, despre cei trei struguri de aur fermecaţi, vrajitoare arse pe rug  în evul mediu sau dovezile clare care atestă că această cetate a fost ridicată de francmasoni. Cetatea adăposteşte bolţi cereşti cu zodii şi muze, sfere armilare şi lei solari, criptice triunghiuri din care te urmaresc ochi şi diferite simboluri francmasonice.

Liceu Roth

Liceu St. L. Roth Medias

Strugurii din aur

În perioada medievală, cavalerii din Cetatea Mediaşului au cerut breslei aurarilor şlefuirea a trei generoşi struguri din aur, pe care i-au păstrat în adâncurile burgului. Doar în zilele de sărbatoare aceşti struguri din aur erau scoşi şi arătaţi public. Astăzi doar emblema oraşului mai aminteşte de strugurii din aur. Mulţi au încercat să găsească această comoară, însă fără succes.  Turiştii care se plimbă pe străduţele vechiului Mediaş pot descoperii ghirlande cu struguri, dovezi ale rafinamentului artistic şi tradiţiei medievale.

Strugurii din aur Medias

Strugurii din aur

Misterele francmasonilor

Daca priveşti harta cetaţii Mediaşului poti observa cu uşurinţă ca aceasta seamana cu un chip de om care se uită spre Răsărit. Istoria Mediaşului povesteşte despre breslele zidarilor şi a pietrarilor care au înalţat zidurile cetaţii şi care aveau o cunoştinţă de neegalat în ceea ce priveste simbolurile lumii. Chiar şi unele străzi din cetatea Mediaşului se suprapun peste liniile paşilor pe care francmasonii le urmează în ritualuri. Cetatea Mediaşului, construit ca un adevărat templu francmasonic, în care iniţiaţii desfăşurau trasee secrete în cautarea luminii se gasesc nenumărate semne francmasonice precum: coloane, trandafiri rosa-crucieni, octogoane, ochi încadraţi în piramide, ciocan, compas şi echer, crisalida, iedera, macul şi multe alte.

Francmasoni Medias

Turnul Trompeţilor

Turnul trompeţilor este cel mai important turn din Mediaş, are aproape 70 m, fiind ridicat de bresla pietrarilor pentru a fi mai aproape de ceruri. Aceştia însă au primit o lecţie de la zei, iar turnul s-a înclinat cu peste 2 m la vârf  faţă de bază, fiind printre primele 12 turnuri înclinate din lume.

Medias

Turnul Trompeţilor

Vrăjitoare arse pe rug

Mediaşul avea dreptul să condamne la moarte pe cei care încercau să facă rău. Aşa se întâmpla şi cu vrăjitoarele care erau prinse practicând magia. Arderea pe rug se facea în piaţa principala, actualul centru istoric al Mediaşului. Acest spectacol aduna mulţi curioşi care veneau din toate zonele pentru a fi martori la ardere. Ultima ardere a unei vrajitoare a avut loc în 1700.

Mai multe informaţii despre Medias puteţi afla aici.

Galerie Foto