Palatul Banffy din Cluj

Ridicat în localitatea Cluj-Napoca, Palatul Banffy este recunoscut drept una dintre cele mai remarcabile fortificații din zona de vest a țării. Calitatea construcției crește în veridicitate din primul moment în care auzim că opera îi revine arhitectului pe nume Johann Eberhard Blaumann, iar încă din anul 1951 aici se află Muzeul de Artă.

Perioada anilor 1774 – 1785 a fost remarcabilă pentru localitatea Cluj-Napoca. Din dorința creării unui edificiu cu o însemnătate extrem de mare în zona de Vest a țării, tot această perioadă coincide cu anii între care s-a ridicat fortificația. Astăzi, Palatul Banffy din Cluj se regăsește pe lista monumentelor istorice, în diverse perioade, printre care 1992, 2004 și 2010. Adițional, fortificația este considerată una dintre cele mai importante monumente arhitecturale la nivel național.

În ceea ce privește Muzeul de Artă pe care îl adăpostește, acesta deține o serie de elemente de pictură, grafică, artă decorativă și multe alte aspecte regăsite în patrimoniul său. Printre autorii acestora se regăsesc Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu, Ștefan Luchian și Dimitrie Paciurea. Totalitatea operelor sunt desfășurate în peste 20 de camere, fiecare cu o însemnătate mai mare sau la fel de mare cu celelalte. În plus, Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca s-a regăsit pe lista fortificațiilor pentru premiul EMYA, la categoria muzeul european în anul 1997.

Din punct de vedere etimologic, Palatul Banffy își trage originea numelui de la titlul de ban pe care îl dețineau mai multe familii. Pe de altă parte, începând cu anul 1787, contele cu numele de Banffy Gyorgy a fost proclamat guvernator al Transilvaniei, timp în care noul palat a fost folosit drept reședință a sa – și nu orice fel de reședință, ci una cu peste zeci de camere pe care să le utilizeze după bunul plac.

Târziu, după anul 1822, contele Banffy Gyorgy a trecut în neființă, motiv pentru care întregul palat s-a transmis copiilor. Începând cu anul 1948, fortificația a trecut în proprietatea statului, iar din 1956 a devenit casă a Muzeului Național de Artă. În cazul în care ai în vedere vizitarea orașului Cluj-Napoca, nu uita să faci un popas și la Palatul Banffy, întrucât vei avea parte de unele dintre cele mai frumoase elemente pe care să le vezi într-o viață. Adițional, prestigiul acestei construcții te va face să înțelegi cât de important este să iei în calcul toate frumusețile pe care țara noastră le deține. Deci, ce mai aștepți?

Galerie Foto