Palatul Culturii din Târgu Mureș

Târgu Mureș este unul dintre orașele cu cea mai mare diversitate culturală din România. Din punct de vedere geospațial, localizarea relativ centrală a acestuia a fost supusă numeroaselor influențe care, de-a lungul timpului, au lăsat multe aspecte de interes regăsite în țara noastră.

Situat la adresa strada Enescu numărul 2, Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost finalizat în anul 1913, la 2 ani de la începerea construcției. La momentul respectiv, costul fortificației a ajuns la 581.603 coroane, cu care s-a obținut un superb stil secession și cu ajutorul cărora astăzi, clădirea este un etalon reprezentativ din Transilvania.

Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost ridicat la insistențele fostului primar György Bernády, a cărui viziune și dorință se remarcă atât în exteriorul fortificației, cât și în interiorul acesteia. Motivul invocat de primar pentru construirea Palatului s-a axat pe necesitatea modernizării întregului oraș, întrucât acesta era și unul dintre obiectivele Consiliului Orașului Liber Regesc. Odată primită aprobarea și finanțarea, persoanele delegate cu realizarea proiectelor viitoarei clădiri au fost arhitecții Marcell Komor și Dezső Jakab.

Din punct de vedere estetic, Palatul Culturii din Târgu Mureș prezintă mozaicuri, basoreliefuri din piatră, fresce și vitralii tipice stilului Secession. Intrând în construcție, descoperim frumoasa și impecabila Sală a Oglinzilor, care dispune de două grupuri cu câte trei oglinzi de cristal. Adițional, tot aici există 12 vitralii în culori vii, a căror dimensiune precede întregul perete. Datorită popularizării acestora, vitraliile au ajuns să fie propuse în cadrul expoziției de artă decorativă din San Francisco, anul 1914, în calitate de reprezentant al Europei.

Din motive de securitate, de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, aceste vitralii au fost ascunse în subsolul clădirii, pentru a evita posibilitatea ca acestea să fie distruse, furate sau date dispărute.

Pe de altă parte, fațada Palatului Culturii din Târgu Mureș dispune de un mozaic alegoric, compus în întregime de Aladár Kriesch. În conformitate cu  viziunea acestuia, bucățile de mozaic reprezintă o parte a personalităților orașului Târgu Mureș, alături de alți negustori, comercianți, dregători și ostași.

O altă încăpere extrem de renumită este Sala Mare, loc unde există o solemnitate deplină, desfășurată pe toate cele trei etaje ale fortificației. Întregul parter dispune de pereți cu lambriuri sculptate în stejar lustruit, având înălțimi exorbitante. Toate lojele din Sala Mare sunt frumos îmbrăcate în mătase, iar balcoanele de la etajele doi și trei aduc un plus de grandoare întregului Palat al Culturii din Târgu Mureș.

Galerie Foto