Reabilitarea Turnului Trompeților din Mediaș

In ultimii 90 de ani, Turnul Trompetilor, un adevarat simbol al Mediasului, a fost supus in mai multe randuri unor lucrari de intretinere mai importante. Actualele lucrari, in cadrul carora se va reface tencuiala, se va rezugravi turnul si se vor face reparatii la acoperis, au fost precedate de cele in perioada 1927 – 1930 si cele din anii 1970 timpurii. In 1927, pe cand Dr. Carl Martin Römer fusese prim preot al bisericii evanghelice si fiul sau Karl Michael Römer inginer la primarie, au avut loc ample lucrari de consolidare ale etajelor inferioare, care au fost inconjurate cu o centura de beton, turnul la acea vreme fiind in pericol acut de daramare. Lucrarile au venit in timp, astfel ca turnul a rezistat marelui cutremur din 1940.

La inceputul anilor 1970 sa remarcat ca turnul inca nu era sufficient de stabil. Prim preotul Michael Paulini, sprijinit de inginerul Erhard Roth au incojurat inca doua etaje cu o centura de beton precomprimat, pastrand in linii mari silueta supla a etajelor superioare ale turnului. Scurt dupa aceste lucrari urma cutremurul din 1977. Michael Paulini relateaza, ca in momentul cand pamantul a inceput sa se miste, a iesit in graba in curtea bisericii sa vada, daca turnul va rezista. Varful se clatina vizibil, spune primul preot, dar turnul a rezistat. De atunci, un pericol static acut se crede eliminat definitiv.

Oricum, vremea tot mai rumega si distruge tencuiala, lasand apa sa patrunda. Este deci binevenita o reabilitare, mai ales avand in vedere ca se apropie un eveniment de seama pentru orasul nostru – aniversarea in anul 2017 a 750 de ani de la prima atestare documentara, care speram sa atraga multi oaspeti in cetatea medievala. Daca ei vor fi salutati de un turn ce starluce in culori proaspete, acesta se va datora eforturilor comune ale Parohiei Ev. CA din Medias, a Primariei Medias si a sasilor Medieseni stabiliti in alte tari prin intermediul Asociatiei Locului Natal Medias, institutii care contribuit dupa putinta lor la finantarea si deci la realizarea proiectului. Preot paroh la Medias este actualmente Gerhard Servatius-Depner iar arhitectul, in a carui sarcina cade derularea proiectului este Dr. Liviu Gligor din Sibiu.

Acum, cand lucrarile de reabilitare au inceput, merita sa aruncam o privire in trecut. Cat de batran e turnul nu se stie exact. Se crede ca dateaza din sec 13., deci din perioada primei atestari documentare a unei asezari la Medias. Mentionat pentru prima data in 1508, va fi suprainaltat in 1550 cu 3 etaje, iar acoperisul cu tigle colrate si smatuite a fost realizat in 1551. Se barfea inca din acea vreme ca Mediesenii voiau sa concure cu Sf Stefan din Viena, a carui acoperis a fost si este si el colorat viu ca cel al turnului nostru. Oricum, principalul motiv pentru suprainaltare va fi fost posibiltatea de a suoraveghea imprejurimile. Acesta sarcina o avea paznicul din turn, care locuia in varf si veghea ca nu cumva sa izbucneasca un incendiu. In anul 1783 paznic in turn a fost Stephanus (Stefan) Schnell, care se tragea din ciomuna Biertan si care a murit in 1791. Cu ocazia unor lucrari de reparatii ale turnului initiate de catre paznic la magistrat, paznicul concepe o scrisoare inedita, in care revela detalii interesante despre viata si etosul lui de paznic.

Reproducem in traducere documentul. Ii multumim d-lui Dr. Liviu Cimpeanau din Dumbraveni pentru traducerea in graiul secolului XVIII.

Pentru amintirea lui Stephan Schnell, la vremea sa paznic, pentru a fi băgată [în glob] (lat.).

Noroc, sănătate şi binecuvântare, cu pace, cetitoriului celui cu râvna, de la Domnul şi Mântuitorul Nostru Isus Cristos. Noi, oamenii, trăim şi după moarte dacă am făcut, răspândit şi desăvârşit binele. Drept pentru care eu, subsemnatul, am scris acestea, pentru a lăsa o amintire atât pentru mine cât şi pentru copiii mei şi, dacă este voinţa lui Dumnezeu, şi pentru nepoţii copiilor mei, ori chiar stră-stră nepoţilor noştri, din lumea care va urma. De aceea, o aşez în globul acestui turnuleţ, pentru că am petrecut în el până astăzi, deja 42 de ani, am slujit oraşului cu paza şi lui Dumnezeu cu ruga; [turnuleţ] unde am locuit adesea cu viaţa primejduită de furtuni de vânt puternice, de fulgere şi trăznete groaznice; pe orăşeni, pe paznicii de noapte şi pe soldaţi i-am şi trezit în miez de noapte întunecat în sunet de bătăi de tobă, i-am şi îndemnat să înăbuşe şi să stingă pojarul din vetrele aprinse şi din hornuri, sau groaznicele pălălăi de foc iscate pe acoperişuri şi case; până când, în cele din urmă, am prevenit publicul larg (sic!) şi, mai ales, Înălţatul Magistrat al oraşului nostru liber-regesc şi al scaunului Mediaş, de o mare primejdie, prin faptul că am descoperit slăbiciunea vechiului acoperiş al Turnului şi m-am rugat în genunchi să se prevină un rău atât de ameninţător. Apoi s-au făcut cele mai bune şi mai costisitoare pregătiri, astfel că anno curente a fost construit un acoperiş nou-nouţ, la desăvârşirea căruia am ajutat şi eu, cu toate puterile posibile. În numele lui Dumnezeu celui din văzduh, în cele din urmă s-au ridicat imnuri de slavă, şi tot ceea ce am făcut să fie: 1. pentru slava lui Dumnezeu, 2. Pentru amintirea urmaşilor, 3. pentru oarece merite (sic!) în favoarea familiei şi a urmaşilor mei. Signatum  la Mediaş în august 1783. Stephanus Schnell, cetăţean şi paznic al turnului şi Stephanus Schell, fiul aceluiaşi părinte. In Transilvania (lat.)

În parteneriat cu www.mirceahodarnau.ro

Galerie Foto