Una dintre cele mai cunoscute legende ale Brașovului este fără doar și poate cea a lacului vrăjitoarelor. Se spune că la capătul străzii Porții, înspre ieșirea din Cetatea Brașov exista în trecut un lac în care femeile bănuite de vrăjitorie erau înecate, drept pedeapsă.
Se cunoște că în Evul Mediu, una dintre temerile cele mai mari ale oamenilor era teama de vrăjitorie. Tocmai de aceea, femeile bănuite că practică această „meserie” ocultă erau adesea aspru pedepsite: arse pe rug, ucise cu pietre sau, în cazul Cetății Brașov, înecate în lacul vrăjitoarelor.
Lacul se afla chiar lângă poarta principală de ieșire/intrare în Cetate, în zona străzii Porții, actuala strada Republicii. Femeilor condamnate la astfel de pedepse le erau legate greutăți de picioare și apoi azvârlite în apă. Oamenii credeau că astfel ele vor rămâne pe vecie pe fundul apei întrucât în credința populară se crede că vrăjitoarele nu pot fi înecate. Aceeași legendă spune că dacă vrăjitoarele ar putea scăpa de greutăți si ar fi revenit la suprafață erau arse pe rug. Întreaga scenă era privită de sute de persoane care asistau la execuție și pentru care astefel de evenimente erau comune.
Astăzi, tot ce mai rămâne este legenda. Lacul în care probabil și-au pierdute viața sute de femei nu mai există astăzi. Acesta a fost asanat la începutul secolului XIX iar astăzi este străbătutu de o importantă arteră a Brașovului.