Mai tineți minte bătrâna mocăniță? Ei bine, o călătorie de neuitat vă așteaptă în vagoane restaurate pe o distanță de 14 kilometri între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății, fiind unul dintre puținele trasee pe care bătrâna locomotivă mai circulă. Traseul face parte din vechea rută Târgu-Mureș – Praid inaugurată în 1912, folosită până în 1997 din care a fost redeschis acest segment feroviar în august 2011.
Povestea locomotivei care în lunile de primăvară, vară și toamnă străbate zilnic traseul de 14 kilometri începe în 1949 în Polonia, acolo unde a fost fabricată. construită de fabrica Chrzanowo din Polonia, locomotiva pe aburi pentru linie îngustă fie pe cărbune, fie pe lemn și are un rezervor de trei metri cub. Capacitatea totală de 90 de locuri este structurată pe cele trei vagoane dintre care două sunt închise, și ele construite în urmă cu peste 30 de ani, iar unul este de tip deschis, construit în 1953. Atât locomotiva cât și vagoanele au fost reabilitate complet după anii 2000 iar în 2011 traseul mocăniței a fost redeschis.
Prețul pentru o călătorie dus sunt între 10 și 20 de lei iar pentru dus-întors între 15 și 30 de lei iar mai multe informații despre orar și alte aspecte găsiți la numărul de telefon 0743 – 160.556 sau și pe site-ul mocanitasovata.ro, acesta din urmă nefiind foarte actualizat în ultima perioadă.
Un drum cu mocănița între Sovata și Câmpul Cetății este mai mult decât o călătorie cu trenul. Circulând cu 35 de kilometri la oră, viteză care a „consacrat” mocănița, le dă turiștilor șansa de privi câteva dintre cele mai frumoase peisaje ale țării. Traseul trece prin pădurile dese din zona Sovata dar și prin câmpii deschise cu peisaje asupra munților din zonă. Mai trebuie să precizăm că o călătorie dus-întors durează în jur de o oră și jumătate.
Foto:
targumureseanul.ro
mocanitamures.webgarden.ro
sorinplaton.wordpress.com