Situată în localitatea sibiană Mediaș, Biserica Sfânta Margareta reprezintă un edificiu extrem de bine cunoscut la nivel național. Unul dintre motivele vastei sale recunoștințe este întocmai turnul său înclinat, astfel că aceasta poate fi extrem de ușor identificată în seria celorlalte construcții. În ceea ce privește stilul, acesta este unul preponderent gotic târziu. În zilele noastre, Biserica Sfânta Margareta este considerată ca fiind parte integrantă a patronajului Sfânta Margareta a Ungariei, pe drept canonizată în anul 1276.
Clădirea și-a făcut apariția pentru prima oară în țara noastră în anul 1488 atunci când acesteia i s-a dorit stilul gotic. Pentru a-i crește capacitatea de apărare, aceasta a fost împrejmuită de un zid format cu tunuri. În decursul timpului din nefericire, unul dintre aceste turnuri s-a înclinat, preponderent datorită solului deloc sigur. În anii care au urmat, respectiv în anul 1550, turnul Bisericii Sfânta Margareta s-a dezvoltat pe 3 nivele, ajungând la o înălțime de până la 68,5 metri.
Mult mai târziu, în anul 1783, apar primele reconstrucții și refaceri. Astfel, turnul crește în importanță, și datorită faptului că prin intermediul acestuia puteau fi zăriți prăduitorii de la o distanță destul de mare. Astfel, semnalul de alarmă era dat de trâmbițașul orașului care, în caz de nevoie, alarma prin intermediul unei trompete pe locuitorii orașului în cazul în care era nevoie. De asemenea, dacă acesta nu își lua slujba în serios, era aspru sancționat. În anumite situații, persoana în cauză putea fi aruncată din turn dacă și numai dacă întregul oraș se afla sub pericol și ar fi urmat să fie asediat.
Un moment extrem de important din istorie este cel în care însuși Vlad Țepes a fost reținut în turn, în decursul anului 1476. Motivul pentru care acesta s-a regăsit în această perioadă în turn se rezumă la ordinul regelui Matia Corvin care, aflându-se în conflict cu Vlad Țepeș, a decis să îl țină acolo o perioadă îndelungată.
Revenind la elementele de aspect, totalitatea pereților interiori dispun de picturi murale care își au originea în secolele al XIV-lea și al XV-lea. De asemenea, altarul dispune de trei părți, alături de triptichonul care dăinuie încă din 1480. În final, toate aceste elemente vizuale, istorice și tradiționale sunt doar o parte constituentă a Bisericii Sfânta Margareta din Mediaș pe care, indiferent dacă o ai în vedere sau nu, ar trebui să o adaugi pe lista itinerariului tău cât mai curând posibil pentru o vacanță adevărată.